نگاه دولت سیزدهم به صنعت آب و برق در بودجه ۱۴۰۲

از مدیریت مصرف آب و توسعه تجدیدپذیرها تا صیانت از منابع آبی کشور

از مدیریت مصرف آب و توسعه تجدیدپذیرها تا صیانت از منابع آبی کشور

به گزارش شیک بار، لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ که روز گذشته توسط رئیس جمهور تقدیم مجلس شورای اسلامی شد، نگاههای جدیدی را در ارتباط با صنعت آب و برق مورد توجه قرار داده است.


به گزارش شیک بار به نقل از ایسنا، روز گذشته لایحه بودجه سال آینده بعنوان دومین لایحه تدوین شده توسط دولت سیزدهم به مجلس شورای اسلامی عرضه شد. جزئیات ارقام کلی بودجه نشان داده است که بودجه سال آینده از نظر منابع و مصارف در رقم ۵۲۶۱ هزار میلیارد تومان تراز می شود.
بودجه از دو بخش بودجه عمومی و بودجه شرکتهای دولتی، بانکها و موسسات انتفاعی وابسته به دولت تشکیل می شود که بودجه عمومی شامل ۲۱۶۴ هزار میلیارد تومان است. اجزای بودجه عمومی هم شامل منابع عمومی بالغ بر ۱۹۸۴ هزار میلیارد تومان و درآمدهای اختصاصی وزارت خانه ها و موسسات دولتی شامل ۱۸۰ هزار میلیارد تومان است.
رویکرد صیانتی لایحه بودجه ۱۴۰۲ در برداشت آب از چاه های غیرمجاز
بر مبنای بند ب تبصره ۸ لایحه بودجه سال ۱۴۰۲، نرخ برداشت آب از چاه های غیر مجاز ۱۰ برابر نرخ برداشت آب از چاه مجاز تعیین شد و در صورت ادامه تخلف و برداشت آب غیر مجاز این عدد به ۲۰ برابر نرخ برداشت از چاه مجاز افزوده می شود.
بنا بر این گزارش مطابق بند (ب) تبصره ۸ لایحه بودجه سال ۱۴۰۲، در اجرای بند (ب) ماده ۳۳ قانون توزیع عادلانه آب و برای حفظ و صیانت از آبخوان های کشور، شرکتهای آب منطقه ای استان ها و سازمان آب و برق خوزستان مکلفند برای شمارشگر (کنتوردار) شدن چاه ها با عنایت به شرایط اقتصادی و اقلیمی مناطق مختلف کشور از مصرف کنندگان آب کشاورزی برای چاه های مجاز فاقد شمارشگر هوشمند بر مبنای ۲ برابر ظرفیت پروانه بهره برداری آنها و برای چاه های مجاز دارای شمارشگر بر مبنای برداشت مجاز از آنها، به ازای هر متر مکعب برداش آب از آبخوان ها معادل ۳۰۰ ریال دریافت و به ردیف درآمدی ۱۶۰۱۱۲ جدول شماره ۵ این قانون نزد خزانه داری کل کشور واریز نماید.
معادل مبلغ واریزی بعد از مبادله موافقتنامه از محل ردیف ذیربط ذیل سرفصل ۵۳۰ هزار جدول شماره ۹ این قانون به برنامه های تعادل بخشی، آبخیزداری و اجرای طرح های افزایش بهره وری آب پرداخت می شود.
در مورد چاه های غیر مجاز وفق بند ۷ ماده ۴۵ قانون توزیع عادلانه آب نسبت به مسلوب المنفعه کردن این چاه ها اقدام و جریمه در ارتباط با میزان برداشت آب تا زمان انسداد چاه، در صورت کشت محصولات اساسی کشاورزی و راهبردی کشور به ازای هر متر مکعب حداکثر مبلغ ۳۰۰۰ ریال و در غیر این صورت به ازای هر متر مکعب آب حداکثر مبلغ ۶۰۰۰ ریال متناسب با افت سفره و حجم کسری مخزن سفره که حسب دستورالعمل ابلاغی توسط وزارت نیرو تعیین می شود دریافت می شود و به ردیف درآمدی شماره ۱۶۰۱۱۲ جدول شماره ۵ این قانون نزد خزانه داری کل واریز می شود. این مبلغ صرف برنامه های تعادل بخشی، آبخیزداری و اجرای طرح های افزایش بهره وری آب خواهد شد.
تعرفه آب برای پرمصرف ها سال آینده افزایش می یابد
طبق لایحه بودجه ۱۴۰۲، وزارت نیرو باید از مشترکانی که بیشتر از دو برابر الگو آب مصرف می کنند به ازای هر مترمکعب مصرف مازاد ۳۵ درصد نرخ را افزایش داده و به خزانه داری کل کشور واریز نماید.
بر مبنای بند الف تبصره ۶ لایحه بودجه ۱۴۰۲ کل کشور وزارت نیرو از راه شرکتهای آب و فاضلاب استانی سراسر کشور مکلف است علاوه بر نرخ آب ها، به ازای هر مترمکعب فروش آب بالاتر از الگوی مصرف تا دو برابر بیشتر از الگو پانزده درصد (۱۵ درصد) نرخ آب ها را افزایش دهد و از مشترکانی که بیشتر از دو برابر الگو مصرف کرده اند به ازای هر مترمکعب مازاد، ۳۵ درصد نرخ را افزایش و از آنان دریافت و به خزانه داری کل کشور واریز نماید.
وجوه فوق مشمول مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده نخواهد بود.
۱۰۰ درصد وجوه دریافتی از محل حساب مذکور در ردیف معین در بودجه شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور جهت آبرسانی شرب شهرهای دارای تنش آبی، روستایی و عشایری و شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر و اصلاح شبکه آن و تکمیل فاضلاب روستایی اختصاص می یاد، به نحوی که ۳۰ درصد منابع مذکور برای آبرسانی عشایری و باقی مانده برای به آبرسانی شهری و روستایی بر مبنای بحران و کمبود آب سالم بین استان ها در مقاطع سه ماهه توزیع می شود.
وزارت نیرو مکلف است گزارش عملکرد این بند را هر سه ماه یکبار به کمیسیون های عمران و کشاورزی مجلس عرضه کند.
اختصاص ۶۵ درصد عوارض قانون پشتیبانی از صنعت برق به تجدیدپذیرها
در جهت پشتیبانی از توسعه انرژی های تجدیدپذیر، دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۲، معادل ۶۵ درصد از عوارض قانون پشتیبانی از صنعت برق کشور را برای تولید برق تجدیدپذیر و پاک و توسعه فناوری های این حوزه مختص کرده است.
برپایه بند «ج» تبصره ۶ لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ عوارض مبحث ماده پنج قانون پشتیبانی از صنعت برق کشور به میزان ۱۰ درصد مبلغ برق مصرفی در سقف ۶۶ هزار میلیاردریال تعیین می شود. مشترکان برق روستایی و عشایری مجاز و برق چاه های کشاورزی مجاز از شمول حکم این بند معاف هستند.
از منابع حاصل ۳۵ درصد به حساب شرکت توانیر نزد خزانه داری کل کشور برای پشتیبانی از توسعه و نگهداری شبکه های برق روستایی و ۶۵درصد مابقی برای تولید برق تجدیدپذیر و پاک و توسعه فناوری های تجدیدپذیر با اولویت روستایی، عشایری، خانوارهای کم درآمد زیر پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی و تکمیل و بهره برداری نیروگاه بادی میل نادر استان سیستان و بلوچستان به حساب سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق نزد خزانه داری کل کشور واریز می شوند تا بعد از مبادله موافقت نامه با سازمان برنامه و بودجه کشور به صورت کامل ثبت گردد.
جزییات عوارض و مالیات از مشترکان برق
جزئیات دریافت وجه از مشترکان خانگی و تجاری گاز و برق و واریز این وجوه به حساب خزانه از جانب دولت در بودجه ۱۴۰۲ تشریح شد.
برپایه بند «د» تبصره ۶ عوارض و مالیات (بخش اول احکام یک ساله)، به استناد ماده ۱۲ قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت به هر یک از وزارت خانه های نفت و نیرو از راه شرکتهای تابعه ذیربط، اجازه داده می شود ماهانه از هر واحد مسکونی مشترکان گاز مبلغ ۳۰۰۰ ریال، از هر واحد مسکونی مشترکان برق مبلغ ۲۰۰۰ ریال و از هر یک از واحدهای تجاری مشترکان گاز و برق مبلغ ۲۰ هزار ریال دریافت و بعنوان منابع داخلی نزد خزانه داری کل کشور واریز نمایند.
برای مشترکان روستایی مبالغ فوق الذکر معادل ۵۰ درصد است و مشترکان فاقد گاز از پرداخت معاف هستند. وجوه فوق مشمول مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده نخواهد بود.
آئین نامه اجرایی این جزء ظرف دو ماه بعد از لازم الاجرا شدن این قانون توسط سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت امور اقتصادی و دارایی با همکاری وزارت نیرو و وزارت نفت تهیه و به تصویب هیات وزیران می رسد.
اختصاص ۱۰هزار میلیارد ریال اعتبا برای آب های ژرف
در لایحه بودجه سال آینده کل کشور ۱۰ هزار میلیاردریال اعتبار برای آب های ژرف در نظر گرفته شده است.
برپایه بند ط تبصره یک لایحه بودجه کل کشور، وزارت نفت مکلف شد به میزان ۱۰ هزار میلیاردریال از منابع داخلی خود و شرکتهای تابعه را با هدایت و نظارت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با همکاری وزارت نیرو در فرآیند قابلیت سازی و توسعه فناوری و عملیات حفاری و بهره برداری از آب های ژرف و سایر فناوری های آب اختصاص دهد.
بر مبنای ماده واحده لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور از حیث منابع و مصارف افزون بر ۵۲ میلیون و ۶۱۶ هزار و ۹۶۵ میلیاردریال است.
قیمت آب برای مشترکان پرمصرف افزایش می یابد
بر مبنای لایحه بودجه ۱۴۰۲، وزارت نیرو موظف به افزایش تعرفه آب برای مشترکان پرمصرف شده است.
برپایه بند «الف» تبصره ۶ لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ وزارت نیرو از راه شرکتهای آب و فاضلاب استانی سراسر کشور مکلف است علاوه بر نرخ آب بها به ازای هر مترمکعب فروش آب آشامیدنی بالاتر از الگوی مصرف، تا دو برابر بیشتر از الگو ۱۵ درصد نرخ آب بها را افزایش دهد و از مشترکانی که بیشتر از دو برابر الگو مصرف کرده اند به ازای هر مترمکعب مازاد ۳۵ درصد نرخ را افزایش داده و از آنان دریافت و به خزانه داری کل کشور واریز نماید.
وجوه فوق مشمول مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده نخواهد بود. ۱۰۰ درصد وجوه دریافتی از محل مذکور در ردیف معین در بودجه شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور جهت آبرسانی شرب شهرهای دارای تنش آبی، روستایی و عشایری و شهرهای زیر ۲۵هزار نفر و اصلاح شبکه آن و تکمیل فاضلاب روستایی اختصاص می یابد.
عوارض صادراتی محصولات کشاورزی آب بر ۳ درصد تعیین شد
در لایحه بودجه ۱۴۰۲ برای صادرات محصولات کشاورزی آب بر ۳ درصد عوارض تعیین شده است.
در بند "د" تبصر ۸ در لایحه بودجه ۱۴۰۲ پیشبینی شده به منظور حفظ منابع آبی کشور، وزارت امور اقتصادی و دارایی (گمرک جمهوری اسلامی ایران) موظف است نسبت به افزایش تا سه درصد عوارض صادرات محصولات کشاورزی و غذایی آب بر، مازاد بر عوارض محصولات مشمول این بند در سال ۱۴۰۲ اقدام و درآمد حاصل از عوارض فوق را به ردیف درآمدی شماره ۱۶۰۱۴۷ واریز نماید.
درآمد حاصله در سقف ردیف مربوطه به منظور اجرای الگوی کشت در اختیار وزارت کشاورزی قرار می گیرد.
تامین نیاز آب صنایع از راه آب های نامتعارف
بر مبنای بند «ع» تبصره ۸ قانون بودجه، بازتخصیص منابع آب مورد نیاز صنعت از محل آب های نامتعارف پیشبینی شده است.
بر مبنای بند «س» تبصره ۸ لایحه بودجه سال ۱۴۰۲، وزارت نیرو مکلف است به منظور کاهش هدررفت آب در شبکه های توزیع و خطوط انتقال آب آشامیدنی از راه نشت یابی و رفع تنش و همینطور رفع انشعابات غیرمجاز، در چارچوب مشارکت با بخش غیردولتی و با استفاده از سازوکار بیع متقابل یا سایر روش ها در چارچوب قراردادهای منعقده جهت تأمین منابع آبی شامل آب یا پساب معادل تمام یا بخشی از آب صرفه جویی شده، پساب یا منابع آبی غیرمتعارف را از راه اصلاح شبکه های توزیع، در اختیار سرمایه گذار برای استفاده در مصارف صنعت قرار دهد.
تعرفه سوخت نیروگاه های خودتامین مشخص شد
در لایحه بودجه ۱۴۰۲ تعرفه سوخت نیروگاه های خود تأمین بر مبنای متوسط بازدهی نیروگاه های حرارتی سال ۱۳۹۹ تعیین شده است.
بر مبنای بند «د» تبصره ۱۵، لایحه بودجه ۱۴۰۲، تعرفه سوخت نیروگاه های خودتامین که با تایید شرکتهای تابعه وزارت نفت دارای شمارشگر (کنتور) جداگانه باشند یا بنا به اعلام وزارت نیرو نسبت به تحویل تمام یا بخشی از برق تولیدی خود به شبکه سراسری اقدام می کنند، به میزان سوخت مصرفی برای برق تحویل شده به شبکه، معادل تعرفه سوخت نیروگاهی برپایه متوسط بازدهی نیروگاه های حرارتی سال ۱۳۹۹ تعیین می شود.
همینطور بر مبنای بند «و» این تبصره نقل و انتقال اموال و دارایی ها از شرکتهای توزیع نیروی برق به شرکت مادرتخصصی توانیر و بالعکس از سال ۱۳۹۶ به بعد مشروط به ثبت اطلاعات اموال غیرمنقول شرکتهای مذکور در سامانه سادا وزارت امور اقتصادی و دارایی از پرداخت هرگونه مالیات و سود سهام ابرازی معاف است.
افزایش ۱۵ درصدی بودجه عمرانی بخش آب
بر مبنای لایحه بودجه سال ۱۴۰۲، بودجه عمرانی حوزه آب کشور در چارچوب برآورد مصارف اعتبارات هزینه ای و تملک دارایی های سرمایه ای برای سه شرکت آبفای کشور، مدیریت منابع آب و توسعه منابع آب و نیرو معادل ۲۳ هزار ۴۵۶ میلیارد تومان برآورد می شود.
این در حالیست که بر مبنای بودجه مصوب سال ۱۴۰۱، بودجه عمرانی حوزه آب کشور از محل مذکور، ۲۰ هزار ۲۴۳ میلیارد تومان بوده است. بر این اساس بودجه عمرانی حوزه آب کشور در بازه زمانی یک ساله ۱۵ درصد افزوده شده است.
در همین راستا بررسی بودجه تفکیکی سه شرکت آبفای کشور، مدیریت منابع آب و توسعه منابع آب و نیرو، خبر از افزایش ۲۱ درصدی آبفای کشور، ۱۲ درصدی شرکت مدیریت منابع آب و ۱۲.۵ درصدی توسعه منابع آب و نیروی ایران خبر می دهد.



1401/10/22
17:40:54
5.0 / 5
373
تگهای خبر: بار , تولید , سازمان , سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
Shikbar شیک بار
shikbar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت شیك بار محفوظ است

شیك بار

حمل و نقل و باربری